Ninas barn. Fortellingen om det jødiske barnehjemmet i Oslo

Ninas barn. Fortellingen om det jødiske barnehjemmet i Oslo

Forfatter: Espen Holm , Nina F. Grünfeld
Veil. pris: Kr 399,00
ISBN: 9788248916499
Utgitt: 2015
Heftet/Innbundet: Innbundet

Ninas barn. Fortellingen om det jødiske barnehjemmet i Oslo

I Holbergs gate 21 i Oslo bodde 13 jødiske flyktningbarn. Under aksjonen i 1942 klarte en håndfull kvinner og menn på dramatisk vis å redde dem alle ut av byen og over til Sverige. En ukjent fortelling fra vår krigshistorie.

I 1938–39 ankom to grupper jødiske flyktningbarn via Nansen-hjelpen til Norge. Alle var under ti år, underernærte og uten familie. De kom fra Østerrike og Tsjekkoslovakia. En av dem var gutten Berthold Grünfeld, senere far til Nina, bokens ene forfatter.

De norske jødene etablerte et hjem for dem i Holbergs gate 21. Her skulle de bo til det var trygt å vende tilbake. Bestyrer ble Nina (født Hackel) Hasvold, en sterk kvinne fra en russisk flyktningfamilie i Berlin, som ved en rekke tilfeldigheter endte opp i Oslo i årene før krigen. Hun skulle bli som en mor for Berthold og de andre barna. Høsten 1942 klarte en håndfull kvinner og menn å redde alle 13 barn trygt over grensen til Sverige. Hvem var disse hjelperne? Hvem var barna? Hvordan gikk det med dem senere i livet? Boken bygger på et rikt kildemateriale, bl. a. brev barna skrev, memoarer fra ankomsten deres til Norge og om den farlige flukten til Sverige. NINAS BARN blir også en dokumentarfilm som vises på NRK høsten 2015. Nina F. Grünfeld har laget filmen.

 

Kjøp boka

KJØP BOKA