Hva skjer i Nord-Norge?

Hva skjer i Nord-Norge?

Forfatter: Morten A. Strøksnes
Veil. pris: Kr 299,00
ISBN: 9788248906391
Utgitt: 2006
Heftet/Innbundet: Innbundet

Hva skjer i Nord-Norge?

«You can’t go home again», skrev forfatteren Thomas Wolfe. Nordlendingen Morten A. Strøksnes har forsøkt. Hva skjer i Nord-Norge er en fysisk og mental reise gjennom Europas ytterste utkant, et sted som er rikt, karrig og på mange måter ekstremt ekstremt, som man sier i Finnmark.


Hva skjer i Nord-Norgehar tekster som minner om snapshots fra en reise gjennom landsdelen. De kretser rundt kultur, mentalitet, landskap, historie, identitet, økonomi, grenser, humor, fisk – og en hel del annet. Forfatteren forsøker på en ujålete måte «å kartlegge Nord-Norges fysiske og mentale geografi». Ikke helt ulikt det Ottar Brox gjorde i 1966 med en bok som hadde samme tittel som Strøknes’ bok. Og det er grunner til det …


"Om kvelden går jeg på pub i Berlevåg. Jeg kjenner igjen flere av gutta fra filmen Heftig og begeistret. De ser ikke ut til å ha lagt til seg stjernenykker der i gården, selv om hele verden omfavnet filmen. Desverre har verdenssuksessen gjort lite for Berlevåg. Noen flere turister kommer, men fraflyttingen fortsetter og investorene holder seg unna. 
Personlig skjønte jeg ærlig talt ikke alt oppstyret med filmen, i hvert fall ikke i begynnelsen. Kanskje det ble for nært. Hvorfor gikk verden mann av huse for å se en gjeng berlevåginger på korøving? Ideen om å stå ute å synge i snøkovet tenker jeg kom fra regissør Knut Erik Jensen. Vanlige finmarkinger holder seg innendørs når det er snøstorm, så fremst de kan. De stiller seg ikke under noen omstendighet ute i mørket for å ule om kapp med vinden. Bildene så jo bra ut, og det var vel  ikke akkurat utilsiktet. Om noen gadd kunne de sikkert beskyldt Jensen for å romantisere livet ved kysten i Finnmark, og å skape eksotiserende bilder av finmarkingene. Selv tenker jeg at Jensens verk tross alt har et positivt budskap, og at hans filmer antagelig har gitt finnmarkinger respekt utenfra og litt selvrespekt internt til dem som trengte det. Berlevåg mannskor brøt tross alt gjennom flommen av dårlige nyheter fra Finbmark."

 
Idéhistorikeren, journalisten og forfatteren Morten A. Strøksnes er født i Finnmark og bor i London.