Kampen om den gule trøya

Kampen om den gule trøya

Forfatter: Hans Petter Bakketeig
Veil. pris: Kr 379,00
ISBN: 9788248907886
Utgitt: 2008
Heftet/Innbundet: Innbundet

Rytterne. Duellene. Legendene. Skandalene. Tour de France gjennom historien

Har du lurt på hvorfor ledertrøya i Tour de France er gul? Hvorfor en hjelperytter må ofre alt for kapteinen? Hva det vil si å "ligge på hjulet" eller å sykle med "tjukke bein"? Hvorfor mange sykkelryttere synes Mont Ventoux er det verste fjellet?


Hvordan en Tour-seier hindret italiensk borgerkrig i 1948, eller hvorfor Belgia nær brøt diplomatiske forbindelser med Italia på grunn av en dopinganklage? Visste du at mange ryttere brukte alkohol, opium og heroin før doping ble forbudt på 1960-tallet, og at uvanlig mange Tour-vinnere har omkommet under mystiske omstendigheter?

Dette er en bok om Tour de France, om sykkelrittets drøyt hundreårige historie, om hvordan det vokser seg stort og mektig til å bli verdens største årlige sportsbegivenhet. Her er legendariske etapper, monstrøse fjell og uskrevne lover. Historien er full av trofaste vannbærere og enerådende kapteiner, av fjærlette klatrere og fryktløse spurtere. Møt legendene Coppi, Merckx og Armstrong, og nordmennene som har vært med på sirkuset. Knut Knudsen som den første, Jostein Wilmann som den best plasserte, Dag Otto Lauritzen som første norske etappevinner, Atle Kvålsvoll og Steffen Kjærgaard som hjelpere på vinnerlag. I dag er Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen stjerne i feltet - og Edvald Boasson Hagen det nye norske sykkelhåpet.